Traditionel Kinesisk Medicin - kontra vestlig medicin

Opdateret: 22. juni 2020


Mange tror at kinesisk medicin er noget hokus pokus. Fakta er at den bygger på samme viden som vestlig medicin, dvs. anatomi og fysiologi er den samme, men kineserne så lidt med andre øjne på kroppens funktion.

Hvad får blodet til at strømme i denne retning? Hvad er drivkraften bag livsenergi?

Den måde læger fandt ud af hvordan mennesket så ud indvendigt, var at lave obduktion og studere kroppen indvendigt. I gamle dage var det normalt at låne et skelet med hjem - hvis man studerede medicin. I gamle, gamle dage var det de modige som stjal døde mennesker fra gravsteder midt om natten - alt i medicinens navn.


Vestlig medicin

I vestlig medicin fokuseres der på sygdommens art og symptomer. Der forsøges at opfinde en metode/medicin som er videnskabelig bevist at kunne, helbrede sygdommens symptomer. Målet er altid at være symptomfri.

Når der er opfundet en metode som giver det bedste resultat, bliver det godkendt som den behandlingsform der skal bruges i tilfælde af den bestemte sygdom.

Hvis der opstår andre komplikationer undervejs, vil det oftest være set som en anden sygdom eller symptomer som kræver en ny behandlingsform. Derfor vil der i nogle tilfælde være forskellige præparater som kan give mange bivirkninger - som også skal behandles.


Kinesisk medicin

Kinesisk medicin er ca 5000 år gammel. Den bygger på de fem elementer i naturen; Ild, vand, jord, metal og træ og at mennesket er forbundet med naturens elementer. Dette kan forklares ved årstidernes skift og hvert element tilhører hver årstid. For at vi kan bevare et godt helbred må vi leve i overensstemmelse med naturens lov og tillade kroppen at følge med i den cyklus som årstiden er.

Alt er forbundet med yin og yang, som hele tiden er i bevægelse. TCM går ud på at bevæge Qi, eller energi i den rigtige retning og afbalancere.


I TCM fokuseres der på hele mennesket og ikke kun sygdommens art eller symptom. Sygdom er kun et tegn kroppen viser på grund af en ubalance.

For at kunne kurere sygdommen skal årsagen findes.

Målet er altid at skabe balance.

Efter en grundig samtale omkring alt i menneskets liv kan der vælges en akupunkturbehandling. Det kan f.eks. være søvnmønster, levemåde, varme/kulde, næring og udskillelse. Puls, hudfarve, tunge og alt muligt andet kan give et godt billede af kroppens tilstand. Når dette er afklaret kan en behandling sættes i gang, - derfor er det sjældent at samme behandling virker for alle med samme sygdom.


Når det nu er sagt kan vi se hvorfor akupunktur virker så godt med den konventionelle medicinske behandlingsform. Akupunktur kan nemlig altid understøtte, hjælpe og afbalancere dybt i kroppens meridianbaner og dermed hjælpe mennesket til at helbrede sig selv indefra. Allerbedst er at starte med akupunktur for at forebygge unødvendig ubalance og sygdom.
17 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Rygestop