»Hvis du har smerter, behandles dette ofte med medicin. I kinesisk medicin fokuseres på balance og ubalance i energisystemer.«
Sådan beskriver Gyða Pálsdóttirs forskellen på vestlig- og østlig medicin eller såkaldt alternativ behandling. Her er det nemlig hele mennesket, der er i fokus.
»Akupunktøren spørger ind til årsagerne bag lidelsen, og laver en diagnose ud fra de informationer. Det handler om balance.«
»Jeg vil gerne hjælpe hele mennesket. Behandle både det fysiske og det psykiske. Det er der ikke rigtig tid til som sygeplejerske.«
Gyða Pálsdóttirs, akupunktør og sygeplejerske
Gida Palsdottir, som hun kalder sig på dansk, er uddannet sygeplejerske, og har arbejdet inden for sundhedsvæsnet de sidste 20 år. I ligeså mange år har hun dog også beskæftiget sig med alternativ behandling. Nu har hun åbnet akupunkturklinikken Holistisk Akupunktur i Kolind.
»Jeg vil gerne hjælpe hele mennesket. Behandle både det fysiske og det psykiske. Det er der ikke rigtig tid til som sygeplejerske.«
Derfor er hun også glad for at kunne tilbyde en alternativ behandling i hendes nye klinik i hendes nye hjem på Søndermarken.
Blander to traditioner
Gida Palsdottir har dog på ingen måde vendt ryggen til sine rødder i vestlig medicin.
»Jeg er altid sygeplejerske. Det kan jeg ikke ligge fra mig. Det vil jeg heller ikke. Jeg vil heller aldrig anbefale folk at stoppe med deres medicin og kun bruge alternativ behandling.«
Det er vigtigt for hende at have kontakt til sit fag som sygeplejerske. Derfor har hun også altid arbejdet i sundhedsvæsnet ved siden af akupunkturen. Hun arbejder fortsat på deltid ved siden af sit arbejde i akupunkturklinikken.
»Jeg bruger altid min baggrund som sygeplejerske i min behandling. Jeg har jo en masse viden om sygdomme og medicin og bivirkninger, og jeg har altid et ben i hver lejr. Jeg bruger altid begge ting, men jeg bliver mere og mere tiltrukket af akupunkturen.«
Krop, sind og sjæl
Hun er vokset op på Island i harmoni med naturen. Selvom hun er akademiker, og tror på beviser, viden og fakta, så tror hun også på, at der er mere mellem himmel og jord og noget, og at der er noget, der ikke er målbart, som driver mennesket.
»Der er noget, der ikke er målbart, som driver os. Kinesisk medicin er flere tusinde år gammel, og handler om at være i balance med naturen. Alt spiller en rolle og påvirker vores indre organisme. Vores levemønstre, arv og eksterne faktorer – dette er livets flow. Problemerne opstår når vi ikke kan følge med i flowet.«
Ligesom årstiderne skifter, skal vi, ifølge Gida Palsdottir, være i kontakt med de skift der sker i kroppen. Slippe gamle traumer og ting der sidder i kroppen.
»Det, at psykiske ting som angst og stress sætter sig fysisk i kroppen eks i form af mavesmerter eller udslæt, det er noget vi har underkendt i vestlig medicin.«
Gyða Pálsdóttirs, akupunktør og sygeplejerske
Det er ifølge hende noget af det akupunkturen kan hjælpe med. Hos Holistisk Akupunktur behandler hun alt fra fysiske lidelser som migræne, astma og forhøjet blodtryk til mere psykiske tilstande som stress, angst og lavt selvværd. Det gør hun blandt andet med metoder som de kendte akupunkturnåle eller blomsterdråber, som er en homøopatisk behandlingsform. Selvom disse behandlingsformer er omstridte inden for videnskaben, og ofte bliver kaldt pseudovidenskab, så er folk sjældent fordomsfulde, når hun møder dem.
»Det var måske noget jeg stødte på, da jeg startede, men folk kender efterhånden meget til akupunktur.«
Mere akupunktur i fremtiden
Akupunktur og homøopati er ifølge Gida Palsdottir ideelle som ekstra værktøj i et behandlingsforløb.
»Vi ved at stress ofte giver fysiske symptomer i form af udslæt og hjerteforstyrrelser. Det er først, når de fysiske symptomer viser sig, at vi opsøger lægen.«
Det har hun tidligere oplevet i sit arbejde som sygeplejerske. Blandt andet da hun var nyuddannet sygeplejerske på hjertemedicinsk afdeling.
»Der kom en mand ind med hjerteanfald. Han havde ingen fysiske symptomer som kunne tyde på dårligt hjerte, men han havde mistet sin kone tre måneder inden. Det velkendt på afdelingen, at sorg kan give hjerteanfald. Det styrkede min interesse i sammenhængen mellem krop og sind.«
Derfor håber Gida Palsdottir også, at vi en dag kan bruge akupunkturen inde på sygehuset. Ikke som eneste fremgangsmåde, men som et ekstra værktøj i behandlingen.
Holistisk Akupunktur drives af Gida Palsdottir, der er sygeplejerske og RAB godkendt akupunktør. Akupunkturbehandlinger ved klinikken er tilskud berettiget af Sygesikring Danmark, og af de fleste sundhedsforsikringer.